RAMIRO KINDSOLDAAT
schrijver: I. Holtwijk
uitgever: Haasbeek
jaar van uitgave: 2008
pagina's: 284
Ramiro is een jongetje van 13 die op het platteland in Colombia woont. Hij laat zich door een vriend overhalen om zich aan te sluiten bij het leger dat tegen de regering vecht. Het leven bij het Volksleger is hard en zwaar, maar Ramiro voelt zich ook belangrijk en sterk. Langzaamaan komt Ramiro er achter dat het leger niet puur vrijwillig is. Je kan niet meer weg en als je iets fout doet kan je worden doodgeschoten en loopt ook je familie gevaar. Omdat Ramiro zo klein is krijgt hij speciale opdrachten van de commandant. Voor een van die speciale opdrachten wordt hij boodschapper. De commandant is erg tevreden en geeft Ramiro daarom een wapen. Ramiro vindt het daarentegen helemaal niet leuk om een wapen te hebben, want als je een wapen hebt moet je hem ook gaan gebruiken. Hierdoor wordt zijn leven steeds grimmiger, maar is er nog wel een weg terug?
Het thema van dit verhaal is; Hoe overleef je als tiener een wereld van oorlog en armoede?
Dit thema komt in het boek erg naar voren door de keuze die sommige jongeren maken om zich bij het Volksleger aan te sluiten. Ook wordt er in dit verhaal beschreven hoe kinderen lijden onder de oorlog en hoe ze worden geïndoctrineerd. Je moet als kind al snel een keuze maken tussen goed en kwaad. Deze keuze kan je fataal worden, maar daar heb je als kind nog geen idee van. Ook kinderen die buiten het Volksleger staan komen even aan bod.
Ineke Holtwijk heeft dit verhaal in het hij/zij perspectief geschreven. De personages en het decor worden heel duidelijk beschreven, waardoor ze weinig aan je eigen fantasie over laat. Je kan je heel goed inleven in Ramiro, maar ook in de andere personages. Alles wordt vanaf een afstand besproken waardoor je het verhaal beter begrijpt. Hierdoor leest het verhaal ook makkelijker. Ook krijg je door het hij/zij perspectief een idee hoe anderen over Ramiro denken.
Ineke neemt je vanaf bladzijde één mee in dit ingewikkelde, maar prachtige verhaal. Door het realistische beeld is het verhaal zeer aangrijpend en boeiend. De schrijfstijl is vlot en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Voor kinderen met dyslexie is dit boek ook goed te doen. Het verhaal is geen standaard oorlogsboek. Het is een van de weinige boeken waarin terreurgroepen en het leven als kindsoldaat zo begrijpelijk wordt uitgelegd.
Het boek is wel voor de iets gevorderde lezer!
Het verhaal is in 2009 bekroond door ‘de Nederlandse kinder jury’ en wordt ondersteund door ‘War child’.
bron:
boek 'Ramiro kindsoldaat'
recensies van Literom
gemaakt door: Kika