top of page

OORLOGSWINTER

 

Schrijver: Jan Terlouw

Uitgever: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 1972

Pagina's: 169

Leeftijd 12+

 

Michiel groeit op in tijden van oorlog en armoede. Hij maakt de bittere Oorlogswinter mee van 1944/1945. Zijn ouders zijn welvarend en Michiel zit nog lang niet zo erg in de problemen als de vele vluchtelingen. Zijn leven verandert totaal wanneer hij betrokken raakt bij het ondergrondse verzet. Hij moet in zijn eentje gevaarlijke opdrachten uitvoeren en zijn vrienden blijken uiteindelijk niet te vertrouwen. Zal Michiel ongeschonden de oorlog doorkomen?

 

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog met de vijftien jarige Michiel als hoofdpersoon. Als lezer heb je geen band met de personages, want Jan Terlouw heeft gebruik gemaakt van een hij-vertelperspectief. Het lijkt erop alsof iemand van bovenaf zicht heeft op alle gebeurtenissen in het verhaal. Daarnaast wordt over de personages weinig verteld. De lezer krijgt alleen de belangrijke gegevens te weten, zoals de namen en leeftijd. Eigenlijk was dit juist heel erg slim van de schrijver, want door de weinige informatie bleef het verhaal spannend. Als lezer weet je namelijk dat Michiel de held is en dat de Duitsers de antihelden zijn, maar de personen daartussen blijven een raadsel: In tijden van oorlog is niemand te vertrouwen. Het volgende stukje uit het boek laat goed zien hoe voorzichtig Michiel moest zijn:

'Michiel nam de voorzorgsmaatregelen die hij zich tot gewoonte had gemaakt. Ze reden een eind om, hij lette goed op wie hen onderweg zag, en hij ging het bos niet in voor hij goed om zich heen had gekeken en zeker wist dat er niemand in de buurt was.'

 

Jan Terlouw heeft er niet alleen voor gezorgd dat het boek spannend is, maar het is ook erg leerzaam. Het verhaal is spannend door alle avonturen die Michiel meemaakt en het is leerzaam door de informatie die tijdens het lezen wordt meegegeven. Zo wordt er geschreven over de Kristallnacht en de vele razzia’s die de Duitser hebben uitgevoerd. Er wordt ook gesproken over D-day en de geallieerden, allemaal belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis.

 

Jan Terlouw maakt gebruik van korte zinnen en duidelijk taalgebruik. Daarbij worden belangrijke situaties en moeilijke woorden zorgvuldig uitgelegd.

'En toen, in 1938, kwam de Kristallnacht. Het was een nacht, waarin overal in Duitsland, in ieder geval in de grote steden, bij de joden de ruiten werden ingegooid, de bezittingen vernield, de banden van de auto’s doorgesneden, enzovoorts.'

 

Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die houdt van spanning en avontuur. Het verhaal bevat namelijk veel spannende momenten, maar is ook zeer indrukwekkend en emotioneel. Daarnaast geeft de verfilming van het boek een extra kijk in het verhaal, dus is het boek niet genoeg dan snel naar de videotheek.

 

Bronnen:

Het Boek 'Oorlogswinter'

Gemaakt door Chèr Tiemens

bottom of page