NOODWEER
Schrijver: Suzanne Fisher Staples
Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1998
pagina's: 204
Leeftijd: 14+
Buck en Tunes groeien samen op, op de boerderij van de ouders van Buck. Hij is Blank en Tunes is een afstammelinge van de slaven die uit Afrika werden gehaald om voor Bucks familie te werken. Hun vriendschap is zo voorspelbaar en constant als eb en vloed. Er kan niets tussenkomen. Maar Buck en Tunes worden ouder. Hun fysieke volwassenheid wordt steeds duidelijker en tegelijkertijd kunnen ze minder en minder ontkomen aan de heersende ideeën over rassenverschillen. Als er op een dag een lijk wordt gevonden in het moeras, barst de beerput van een ongelijke geschiedenis open. Tunes wordt aangeklaagd. Buck kan niet geloven dat ze het gedaan heeft. Waarom zou ze? Maar als steeds meer tekenen in haar richting wijzen, heeft ook hij de grootste moeite om te zien wat er werkelijk aan de hand is.(Flaptekst)
Het verhaal is spannend, indrukwekkend en meeslepend tegelijkertijd. Het is spannend vanwege alle capriolen die Buck uithaalt om achter de waarheid van de moord te komen; indrukwekkend vanwege het oneerlijke proces dat wordt gevoerd en meeslepend vanwege de vele emoties die de personages meemaken en indirect dus ook de lezer.
“IK HEB DIT NOG NOOIT aan iemand verteld, in ieder geval niet alles”. Dit is de eerst zin van het verhaal en het geeft gelijk een spannend gevoel, want wat heeft hij nog nooit verteld? Al snel wordt duidelijk dat het gaat om een moord, maar wie er is vermoord en waarom daar moet je als lezer nog even geduld voor hebben. De schrijfster heeft veel gebruik gemaakt van spanningselementen, zodat je eigenlijk niet wil stoppen met lezen.
Het verhaal wordt vanuit de ogen van Buck verteld: het is als het ware een bekentenis over de gebeurtenissen rondom de moord. Buck is een open personage en de lezer komt veel over hem te weten: zijn gedachten, emoties, handelingen, gevoelens, etc. Als personage vertelt hij tot in detail wat hij aan het doen is en hoe hij zich op dat moment voelt. “Mijn hart bleef bonken, ik kon er niets aan doen. Mijn adem kwam met horten en stoten, maar dat was nog niets vergeleken bij hoe ik mij voelde toen ik de motorboot snelheid hoorde maken en dichterbij hoorde komen.”
Tunes is meer een gesloten personage en de lezer komt alleen de dingen over haar te weten die Buck vertelt. Buck is al jaren bevriend met Tunes en in zijn ogen is zij geen haar veranderd in al die jaren. Toch is dit niet helemaal waar, want de laatste tijd gedraagt Tunes zich wat vreemd. Waarom Tunes zich zo gedraagt, komt de lezer pas te weten wanneer Buck de moord aan het uitzoeken is: hij is tenslotte het leidende personage.
Al met al vind ik het een bijzonder boek met een prachtige denkwijze. Vanwege de verschillende spanningsbogen is het verhaal geschikt voor jongens en meisjes. Het boek is geschikt voor de lezer die houdt van spanning, maar ook voor iemand die over een serieus onderwerp wil lezen. Het verhaal is goed te begrijpen en een echte aanrader voor die iedereen die houdt van lezen.
Bronnen:
Het boek 'Noodweer' - Flaptekst
Gemaakt door Chèr Tiemens