top of page

TWEE FAMILIES MET EEN GROOT GEHEIM

 

Schrijver: Pratima Mitchell

Uitgever: De Geus

Jaar van uitgave: 2010

pagina's: 240

Leeftijd: 14+

 

Sarla’s moeder dwarsboomt hun vakantieplannen als ze op het laatste moment voor werk als journalist wordt uitgezonden. Onverwacht gaat Sarla naar India, naar haar opa en oma, om daar de zomer door te brengen. Zij wonen in Daroga, ver weg van Sarla’s vertrouwde Londen. Het mysterieuze meisje Bina en zij zijn op elkaar aangewezen. Sarla laat zich onderdompelen in de gebruiken en tradities van India. Dan hoort ze van het bestaan van Shobharani, de Koningin van de Heuvels, en leert ze de waarheid over haar afkomst kennen. Ze weet dat het een zomer wordt die ze nooit zal vergeten.

 

Niet alleen Sarla maakt kennis met een geheel nieuwe wereld, maar ook de lezer. Voor de buitenstaanders van de Indiase cultuur wordt in het boek een wereld beschreven die bijna onbegrijpelijk is. Er wordt verteld over de manier van leven, de goden die zij vereren, welke kleding zij dragen, hoe het onderwijs is in India, hoe families ontstaan, etc. etc.

 

Naast een nieuwe, onbekende wereld bevat dit verhaal ook veel avonturen. Hoewel Sarla en Bina in het begin niet goed met elkaar konden opschieten, ontstaat er na een tijdje toch een goede vriendschap. Met zijn tweeën maken de meiden vele avonturen mee: zo raakt Bina verliefd op Sidharta, worden Sarla en Sidharta ontvoerd door rebellen, en zorgt Sidharta ervoor dat Jeevan verdwijnt en Bina niet meer kan lastig vallen.

 

Per hoofdstuk wordt aangegeven door wie het verhaal wordt verteld. De ene keer wordt het door Sarla verteld en de andere keer door Bina. Je leest het verhaal door twee verschillende ogen. Door de verschillende perspectieven ontstaan er als het ware twee verhalen. Het ene verhaal wordt verteld door Bina voor wie het leven in India niet anders is dan normaal en het andere verhaal wordt verteld door Sarla voor wie er een totaal nieuwe wereld open gaat.

 

Ik vind dit echt een prachtig boek waarin twee totaal verschillende culturen uiteindelijk samensmelten tot één geheel. Het is geschreven met heel veel passie en liefde voor het land. Ik raad het dan ook aan iedereen aan die nieuwsgierig is naar ‘iets nieuws en onbekends’, maar het verhaal past wel beter bij meisjes dan bij jongens. Door de verschillende perspectieven en het onderwerp van het verhaal is het boek geschikt voor de gevorderde lezer. 

Bronnen:

Het boek 'Een zomer in India' - Flaptekst

Gemaakt door Chèr Tiemens

 

 

 

bottom of page